Plant-e: van Plant tot Energie - Inzicht verkrijgen dankzij IoT
Nieuwe zakelijke kansen bloeien op wanneer plantenbakken inzichten bieden in stadsbeheer, gegevensanalyse en het tegengaan van klimaatverandering.
- Expertises in deze case
-
IoT oplossingen en consultancy
alle Expertises
IoT oplossingen en consultancy
Door de fysieke en de digitale wereld te combineren kan aan veel bedrijven aanzienlijke waarde worden toegevoegd. Internet of Things biedt de kans om waardevolle inzichten te krijgen. Profiteer van deze kans en start nu met IoT met de hulp van Codit.
Ontdek meer
Om milieu-gerelateerde data van haar elektriciteit producerende producten aan te boren werkte Plant-e samen met Codit aan een snelle en toekomstgerichte IoT-oplossing. Het pilotproject beschikt over cloud-native integratie en een Azure IoT-dashboard. Het verzamelt informatie rondom levende planten, stelt die beschikbaar, en brengt zo nieuwe mogelijkheden in beeld.
De uitdaging
Plant-e wilde gegevens uit haar elektriciteitsopwekkende installaties halen om de potentiële mogelijkheden van deze gegevensstromen te verkennen. Het bedrijf stelde tests op voor het vastleggen van gegevens van eindgebruikers, zoals gemeenten, waterschappen en partners op het gebied van milieubehoud. Het doel is het verkrijgen van bruikbare inzichten uit de energie-installaties en hun omgeving. Klanten zullen de mogelijkheden van de technologie op het gebied van data-intelligentie begrijpen als Plant-e niet alleen gegevens van meerdere sensoren verzamelt en vastlegt, maar tevens een duidelijke interface kan tonen om ze te presenteren. Dit alles moest bovendien op een ambitieuze tijdlijn gebeuren.
Plant-e gebruikt haar gepatenteerde P-MFC technologie om producten te ontwikkelen die duurzame elektriciteit opwekken uit levende planten. Deze unieke plantenbakken vangen de door bacteriën gegenereerde elektronen op die rond de plantenwortels in de bodem vrijkomen, en zetten deze om in groene stroom. Het resultaat is een duurzame energiebron die niet alleen schoon is, maar ook daadwerkelijk klimaatversterkend. Het verhoogt de luchtkwaliteit en de biodiversiteit.
De plantenbakken hebben zelf al een positieve invloed op het milieu, maar konden daarnaast leiden tot een veelheid aan belangrijke milieugegevens (zoals smogniveaus en water- en luchtkwaliteit) die van nut zouden zijn voor Plant-e. Het bedrijf wist dat de oplossing die deze essentiële informatie bloot zou leggen nieuwe mogelijkheden zou verschaffen. Zowel in de dienstverlening aan klanten als in de ondersteuning Plant-e’s missie om klimaatverandering te bestrijden.
De producten zijn letterlijk geworteld in een schat aan informatie. Toen Plant-e haar productiecapaciteit ging uitbreiden zag het bedrijf haar kans schoon om haar innovatieve krachtbron door te ontwikkelen tot een intelligente gegevensbron. Het bedrijf wilde methoden onderzoeken om de milieugegevens uit de plantenbakken samen te kanaliseren en te delen met anderen. Dit is in het belang van partijen op het gebied van stadsbeheer, water- en luchtmonitoring en natuurbeschermingsorganisaties.
“Na 10 jaar zakendoen hadden we een punt bereikt waarop we onze producten konden opschalen, standaardiseren, automatiseren en breedschalig beschikbaar stellen aan grotere groepen klanten”, zegt Plant-e oprichter en CEO Marjolein Helder. “We zagen het voordeel van milieustatistieken door vragen uit de markt, van potentiële partners, en onze eigen doelstelling om klaar te zijn voor de nieuwste technologie. Omdat we graag proactief zijn het bedrijf altijd willen laten evolueren, besloten we dat nu het juiste moment was om van start te gaan met geïntegreerde milieusensoren voor plantenbakken. We zochten contact met Microsoft, die er erg enthousiast over was, en het idee begon te groeien”.
Om snel kritische feedback en waardevolle inzichten te krijgen over de toekomst van de oplossing wilde Plant-e niet lang wachten met de lancering van de pilot.
Er was dus geen tijd te verliezen, maar ook geen ervaring met IoT-projecten. Plant-e had een deskundige en daadkrachtige IoT-partner nodig die een werkbare oplossing kon bouwen binnen de krappe doorlooptijd.
Helder legt uit: “We doken erin zonder enige kennis over sensoren, software, hardware en zo meer. We wisten niet wat er mogelijk was of hoe we een project rond data-acquisitie moesten organiseren. En zeker niet in zo’n kort tijdsbestek. Onze contacten bij Microsoft raadden Codit aan als de partner die de hardware en interface kon helpen opzetten. Zo zouden we voor toekomstige klanten zichtbaar maken wat er met deze technologie gedaan kan worden”.
Codit’s enthousiasme leidde tot een heel positieve en vruchtbare werkrelatie. ”
De aanpak
Codit gebruikte de efficiëntie en flexibiliteit van de Microsoft Azure cloud om een toekomstklare oplossing te bouwen die gegevens van fysieke sensoren integreert en samenvoegt in een digitale interface. Verschillende soorten milieu- en prestatiestatistieken worden samengebracht in de cloud. Daarbij heeft het team van Codit gebruik gemaakt van Azure IoT Hub en IoT Central om meerdere datastromen te leiden naar een enkel dashboard.
Na samenwerking met externe partners om IoT-sensoren in de plantenbakken te implementeren wendde Plant-e zich tot Codit voor het softwarematige deel van het project: het verzamelen van telemetrische informatie, aggregeren, en aanleveren in een begrijpelijk formaat.
“Onze taak was om de sensorinformatie op te halen en in Microsoft Azure te brengen,” zegt Anil Charoe, Codit Sales & Accountmanager. “Van daaruit moesten de gegevens op een dashboard gebracht worden voor een goede visualisatie”.
Het team van Codit koppelde de sensoren aan de cloud en implementeerde FTP-eindpunten en Logic Apps om de verschillende datastromen, datatypes en technische implementaties te integreren. Elke datastroom werd vervolgens naar Azure IoT Central gestuurd, waar het dashboard werd ontwikkeld.
Sagar Sharma, Codit Azure Architect, legt uit: “In één datastroom werd informatie van de sensoren in de bakken naar een FTP-locatie gestuurd, van waaruit Logic Apps de data oppikte en doorstuurde naar Azure IoT Hub. Dat diende als backend voor Azure IoT Central. Voor een andere datastroom implementeerden we een push-mechanisme dat de Logic App als een http-eindpunt gebruikte, voordat de gegevens werden doorgestuurd naar de gecentraliseerde cloud”.
Voor een snelle opstart gebruikte het team van Codit de Microsoft Escalator SaaS. Met deze tijdbesparende tool kon het team elementen zoals data-eigenschappen, datatypes en verbindingstypes efficiënter configureren. Hierdoor kwam tijd vrij om zich te richten op de meer complexe onderdelen van het integratieproject.
Nadat Codit de datastromen had aangesloten, definieerde het team de apparaten en eigenschappen in Azure IoT Central om te komen tot een ideale weergave. Verschillende partners hebben verschillende behoeften, en daarom bouwde het team twee dashboards: één met prestatiestatistieken vanuit een Smart City Solution pilotproject en een tweede als interface voor toekomstige klanten die voor hen specifieke milieudata willen beoordelen.
De resultaten
Dankzij de inzichten van zowel het IoT proefproject als het ontwikkelingsproces zelf heeft Plant-e de basis gelegd voor data-intelligentie vanuit haar plantenbakken. De test was verhelderend en heeft het bedrijf gepositioneerd voor toekomstige ontwikkelingen. Klanten van Plant-e kunnen nu milieuparameters analyseren, processen optimaliseren, gegevens te gelde maken en zelfs prioriteiten stellen op basis van harde cijfers.
De Smart City Solution van Plant-e brengt diverse en actuele data samen in een strak en eenvoudig te begrijpen dashboard. Zelfs in de proefopstelling heeft deze schaalbare oplossing al nieuwe inzichten gebracht en flexibele mogelijkheden geboden om de cloud-native technologie in de toekomst in te zetten.
Aan de presentatiekant kunnen de flexibele interface en het dashboard worden gebruikt voor het verzamelen van prestatiegegevens, milieu-informatie of een combinatie van beide, waarbij wordt afgestemd op de specifieke sensorvariabelen of partnerdoelstellingen van elk project. Het gebruiksvriendelijke ontwerp van de interface maakt het voor eindgebruikers gemakkelijk om te profiteren van de innovatieve technologie – ongeacht hun ervaring met IoT.
Marjolein Helder, oprichter en CEO van Plant-e, merkt op: “Het dashboard was zo gemakkelijk te gebruiken! Zelfs iemand zonder IT-kennis was in staat om binnen enkele minuten te begrijpen hoe het werkt. Dat was voor mij een eyeopener.”
De Smart City Solution werd ontwikkeld in een kort tijdsbestek, maar leidde tot essentiële informatie voor Plant-e’s zakelijke plannen voor de lange termijn. Helder legt uit: “Het hele project heeft twee maanden geduurd, van idee tot uitvoering. In één week tijd heeft Codit een interface en een dashboard opgezet die inzicht geven in wat we met de verzamelde gegevens kunnen doen, hoeveel efficiënter we ze kunnen gebruiken, en in hoeverre ze interessant en voordelig kunnen zijn voor onze klanten”.
De pilot opent de deur naar nieuwe bedrijfsmodellen en producten die klanten uit allerlei bedrijfstakken kunnen gebruiken om strategieën te ontwikkelen, hun bedrijfsvoering te verbeteren en actie te ondernemen op basis van echte gegevens. Op de cloud aangesloten plantenbakken zouden de rol van Plant-e verder kunnen versterken bij milieubescherming, projecten voor stadsbeheer, het ondersteunen van natuurbehoud en het opwekken van stroom uit planten op een grotere schaal.
Plant-e heeft een beter perspectief verkregen hoe deze kansen te realiseren zijn. Daarom blijft men werken aan de technologie en de zakelijke mogelijkheden achter het idee, waarbij verbeteringen worden doorgevoerd en de stappen naar productie worden onderzocht.
Hoewel in de beginfase is Plant-e met grote stappen vooruitgegaan in deze markt. Het bedrijf maakt zich op voor de logische stap in haar traject: het bevorderen van milieubescherming dankzij door IoT geleverde inzichten.
“Terwijl we leren over sensoren en datadiensten die ons aanbod verbeteren, staat het kerndoel van ons bedrijf nog steeds centraal”, legt Helder uit. “In tegenstelling tot andere spelers op dit gebied leveren we totaaloplossingen, of eigenlijk kant en klare klimaatproducten. Onze plantenbakken zijn veel meer dan een product met sensoren. Ze informeren ons niet alleen over het milieu, maar helpen het daadwerkelijk te verbeteren. We kunnen meer groen brengen in stedelijke omgevingen, CO2 opvangen en de biodiversiteit vergroten”.
Wat de klant zegt
“Codit is een partner die je met plezier door het proces leidt. Behalve haar geweldige werk en volledige begrip van de data – wat mogelijk was en hoe we dat konden doen – nam het team ook de tijd om onze vragen te beantwoorden en ons te coachen door de wereld van interfaces, software en dashboards. ”
Marjolein Helder Oprichtster & CEO